Prapaskena

E RRALLË/ Shkoi në spital se kishte dhimbje të mëdha, burrit shqiptar i zbulojnë organ gjenital mashkullor dhe femëror

Publikuar: 22/01/2022

Mjekët që operuan ‘hernien’ e babait të tre fëmijëve u tronditën kur zbuluan se fryrja në të vërtetë është krijuar pasi kishte dy organe gjenitale – atë mashkullor dhe femëror.

Ky fenomen i rrallë ka tërhequr vëmendjen edhe të mediumit britanik, Daily Mail.

Sipas këtij të fundit, burri 67-vjeçari, i cili ka lindur vetëm me një testikul, shkoi në një spital në Kosovë duke u ankuar për ënjtje në ijë që kishte zgjatur për një dekadë.

Kirurgët inspektuan masën 15 cm me 10 cm, vetëm për të zbuluar mitrën, qafën e mitrës, tubin fallopian dhe vezoren, si dhe testikun e munguar, transmeton Telegrafi.

Mjekët e diagnostikuan burrin e martuar, i cili përndryshe kishte organe gjenitale normale mashkullore, me sindromën e kanalit Mullerian Persistent (PMDS) – një gjendje jashtëzakonisht e rrallë që ndodh kur burrat kanë gjithashtu organe riprodhuese femërore pranë penisit dhe skrotumit.

Është e paqartë se sa e zakonshme është gjendja, por vetëm 200 raste të tilla janë raportuar në literaturën botërore të mjekësisë.

Të gjitha fetuset zhvillojnë fillimet e një mitre, të njohur si kanali Mullerian, i cili dëmtohet në zhvillimin e hershëm të meshkujve. Por në raste shumë të rralla kjo nuk ndodh, duke bërë që disa djem të lindin me të dy grupet e organeve riprodhuese.

Simptomat e gjendjes përfshijnë testikujt e pazbritur dhe herniet në ijë, por organet femërore zakonisht nuk zbulohen nëse nuk kryhet operacioni për të trajtuar masën.

Rasti është publikuar në revistën Urology Case Reports nga mjekë që punojnë në Universitetin e Prishtinës në Kosovë.

Pacienti kishte 10 vjet që vuante nga një gungë që i zmadhohej kur ngrihej në këmbë ose kollitej, por rrafshohej kur qëndronte i shtrirë. Megjithatë, nuk është e qartë nëse ai e kishte pasur gungën që nga lindja.

Mjekët e diagnostikuan atë me një hernie inguinale – kur indet futen në ijë në pjesën e sipërme të kofshës së brendshme. Është lloji më i zakonshëm i hernies dhe prek kryesisht meshkujt.Më të lexuarat