Prapaskena

OBSH pezullon procesin e miratimit të vaksinës ruse

Publikuar: 16/09/2021

Një zyrtar në Organizatën Botërore të Shëndetësisë tha se grupi ka pezulluar procesin e miratimit të vaksinës ruse kundër koronavirusit, Sputnik V, për shkak të disa shkeljeve që u zbuluan gjatë inspektimit të një fabrike në Rusi, muaj më parë.

Jarbas Barbosa, ndihmësdrejtor në Organizatën Pan-Amerikane të Shëndetit – zyrë rajonale e OBSH-së për Amerikën – tha se në njërën nga fabrikat ku po prodhohet vaksina, do të kërkohen inspektime të reja.

Fabrika “duhet ta marrë këtë këshillë, t’i bëjë ndryshimet e nevojshme dhe të jetë gati për inspektime të reja. OBSH-ja është duke pritur që prodhuesi të dërgojë lajmin se fabrika e tij është në rregull”, tha Barbosa.

Në një raport të publikuar në qershor, OBSH-ja ka thënë se ka gjetur shkelje të shumta në një fabrikë në pronësi të kompanisë farmaceutike ruse “Pharmstandard”, në qytetin Ufa.

Sipas OBSH-së, shkeljet kanë të bëjnë edhe me “zbatimin e masave adekuate për të zbutur rreziqet e ndotjes”.

Fabrika ka thënë më vonë se i ka adresuar këto shqetësime.

Rusia ka aplikuar për miratimin e vaksinës Sputnik V nga OBSH-ja dhe Agjencia Evropiane e Barnave qysh në muajin shkurt.

Edhe pse nuk është miratuar ende nga këto dy agjenci, Sputnik V përdoret në një numër vendesh në të gjithë botën.

Disa analiza të publikuara më herët në revistën mjekësore “The Lancet” kanë treguar se ajo është e sigurt dhe 91.6 për qind efektive kundër koronavirusit.Më të lexuarat