Prapaskena

Pentagoni nisi një program misterioz tre minuta para se Biden të betohej

Publikuar: 13/09/2021

Një program i Pentagonit, që delegoi menaxhimin e një pjese të madhe të protokolleve të internetit (IP) në një kompani private në Florida në janar, vetëm pak minuta para se Presidenti Donald Trump të largohej nga zyra ka përfunduar po aq mistershëm sa filloi, me Departamentin e Mbrojtjes që njoftoi se ka rimarrë kontrollin e 175 milionë adresave IP.

Programi tërhoqi vëmendjen për shkak të kohës së tij të pazakontë, duke filluar mes një tranzicioni të vështirë politiki dhe volumin e adresave të përfshira. Në kulmin e saj, kompania, Global Resource Systems kontrollonte pothuajse 6 për qind të një pjese të internetit të quajtur IPv4. Adresat IP kishin qenë nën kontrollin e Pentagonit për dekada të tëra, por mbetën të papërdorura, pavarësisht se vlejnë potencialisht miliarda dollarë në tregun e hapur.

Misteri thellohet se nga regjistrimet e kompanisë tregohet se ajo në atë periudhë sapo ishte themeluar, e krijuar vetëm në shtator 2020 dhe nuk kishte raportuar publikisht ndonjë kontratë federale, asnjë faqe interneti të dukshme publike. Kompania gjithashtu nuk iu përgjigj kërkesave për komente dhe Pentagoni nuk e shpalli programin, ose nuk e pranoi publikisht ekzistencën e tij derisa The Washington Post raportoi për të në prill.

Tani, Pentagoni bëri një njoftim teknik i dukshëm kryesisht për administratorët e rrjeteve në të gjithë botën duke thënë se po rifillonte kontrollin e 175 milionë adresave IP dhe po drejtonte trafikun në serverët e tij.

Të premten, Pentagoni i tha The Post se programi pilot, të cilin më parë e kishte karakterizuar si një masë sigurie kibernetike e krijuar për të zbuluar “dobësitë” e paspecifikuara dhe “parandaluar përdorimin e paautorizuar të hapësirës së adresave IP”, kishte përfunduar. Pjesë të internetit të menaxhuara dikur nga Global Resources Systems, tha Pentagoni, tani po mbikëqyreshin nga Departamenti i Rrjetit të Informacionit të Mbrojtjes, i njohur me shkurtesën DODIN dhe një pjesë e Komandës Kibernetike të SHBA, bazuar në Fort Meade.

Adresat IP nuk i ishin shitur, ose dhënë me qira kompanisë, por thjesht vënë nën kontrollin e saj për programin pilot, krijuar nga një njësi elitare e Pentagonit e njohur si Shërbimi Dixhital i Mbrojtjes, i cili i raporton drejtpërdrejt sekretarit të mbrojtjes dhe e quan veten si një “Forcë speciale kibernetike”, që zgjidh problemet emergjente dhe kryen punë eksperimentale për ushtrinë.

Por deklarata e Pentagonit hodhi pak dritë mbi atë që ka shërbyer programi pilot dhe pse ka përfunduar tani.

Programi pilot filloi transferimin e kontrollit të adresave IP në orën 11:57 paradite në ditën e inaugurimit, tre minuta para se Presidenti Biden të merrte detyrën. Pentagoni tha se përpjekja ishte planifikuar dhe inicuar në vjeshtën e vitit 2020 dhe nisi në mes të janarit 2021 kur ishte krijuar infrastruktura e kërkuar.

Natyra e pazakontë e programit është gjurmuar nga disa njerëz në botën e rrjeteve, përfshirë Doug Madory, drejtor i analizës së internetit për Kentik, një kompani e monitorimit të rrjetit.

Në prill, Madory, një ish-oficer i Forcave Ajrore besonte se programi kishte për qëllim mbledhjen e inteligjencës. Madory tha se ka shumë rrjete që rrjedhin pa dashje informacion për shkak të dobësive në infrastrukturë. “Unë jam i sigurt se ata kanë hequr atë zhurmë gjatë muajve të fundit.”

Taktika të tilla, shtoi ai, mund të lejojnë ekspertët që të zbulojnë dobësi në rrjetet e kundërshtarëve, ose potencialisht të zbulojnë dëshmi se si kundërshtarët po vëzhgojnë rrjetet tona, për të ndihmuar në informimin e krijimit të mbrojtjeve më të mira.Më të lexuarat