Prapaskena

Raporti: Putin miratoi operacione për të ndihmuar Trump kundër Biden

Publikuar: 17/03/2021

Presidenti rus Vladimir Putin autorizoi operacione ruse për të ndihmuar Donald Trump në zgjedhjet presidenciale të nëntorit të kaluar, sipas një vlerësimi të inteligjencës amerikane.

Sipas raportit, Kremlini dhe Irani u përpoqën për të ndryshuar rezultatin e zgjedhjeve, por në fund asnjë ndikim nga jashtë nuk ndryshoi votat ose prishi procesin e votimit, shkruan euronews.

Raporti, i publikuar të martën nga Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare, përfaqëson vlerësimin më të detajuar të një sërë kërcënimesh nga jashtë për zgjedhjet e vitit 2020.

Këto përfshinin përpjekjet nga Irani për të minuar besimin në votime dhe për të dëmtuar perspektivat e rizgjedhjes së Trump, si dhe operacionet e Moskës që mbështeteshin te aleatët e Trump për të ndryshuar rezultatin e zgjedhjeve.”.

Raporti është pohimi i fundit zyrtar i integritetit të zgjedhjeve, ndërsa mbështetësit e Trump vazhdojnë të bëjnë pretendime të rreme për ndërhyrje, nga të huaj ose vendas, dhe refuzojnë të pranojnë fitoren e Biden.

Gjykata të shumta dhe vetë Departamenti i Drejtësisë i Trump hodhën poshtë pretendimet e mashtrimit të përhapur. Raporti thotë se Rusia u përpoq të minonte kandidaturën e Biden sepse e shihte presidencën e tij në kundërshtim me interesat e Kremlinit, raporton abcnews.al

Raporti gjithashtu thotë se Putini autorizoi operacione që synonin denigrimin e Biden, rritjen e fuqisë së Trump, minimin e besimit në zgjedhje dhe përkeqësimin e ndarjeve shoqërore në SHBA.

Sidoqoftë, Rusia nuk ishte aq agresive sa në ciklet e zgjedhjeve të kaluara në përpjekjen për të dëmtuar infrastrukturën zgjedhore.

Sipas raportit, operacionet kibernetike të vendit që synuan rrjetet shtetërore dhe të qeverisjes vendore vitin e kaluar ndoshta nuk ishin të përqendruara në zgjedhje dhe përkundrazi ishin pjesë e një përpjekjeje më të gjerë për të synuar njësitë e SHBA-së dhe ato globale.

Irani, ndërkohë, kreu fushatën e tij që synonte të dëmtonte rizgjedhjen e Trump, një përpjekje që zyrtarët e SHBA-së pretenduan se ishte aprovuar ndoshta nga Udhëheqësi Suprem Ajatollah Ali Khamenei.

Dokumenti me 15 faqe është një version i një raporti të ndërhyrjes në zgjedhje që iu dha Trump më 7 janar, një ditë pas trazirave në Kapitol, që ndodhi ndërsa Kongresi po mblidhej për të certifikuar rezultatin e zgjedhjeve.

Një dokument i veçantë i publikuar të martën nga departamentet e Drejtësisë dhe Sigurisë Kombëtare arriti në një përfundim të ngjashëm në lidhje me integritetin e zgjedhjeve, duke thënë se nuk kishte prova se ka pasur ndërhyrje nga jashtë për të ndryshuar procesin e zgjedhjeve.Më të lexuarat