Prapaskena

Pa kategori

Pas akuzave të Berishës, DASH nuk tërhiqet: Kemi informacione të besueshme, korrupsioni i tij jehonë në të gjithë rajonin! Të korruptuarit duhet të dalin para drejtësisë

Publikuar: 29/04/2022

Sekretari i Shtetit ka informacione të besueshme se Berisha ishte përfshirë në korrupsion të konsiderueshëm, veçanërisht gjatë kohës që ishte kryeministër i Shqipërisë (…) Ai njihet gjerësisht se ka përdorur pushtetin e tij për përfitimin e tij dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes së tij në kurriz të besimit të publikut shqiptar në institucionet e tyre qeveritare dhe zyrtarët publikë (…). Veprimet korruptive të Berishës vazhdojnë të kenë jehonë në Shqipëri dhe në të gjithë rajonin sot.”

Kjo theksohet në një komunikim që gazetari i Report Tv, Ermal Qori zhvilloi me Departamentin Amerikan të Shtetit nëpërmjet emailit zyrtar.

DASH konfirmon se të dërguarit e SHBA-së në Shqipëri do të këmbëngulin që zyrtarët e lartë në vend që kryejnë shkelje dhe abuzime të dalin përpara drejtësisë dhe të mos i shpëtojnë pandëshkueshmërisë.

Po. Emërimet e SHBA, qoftë nga Departamenti i Shtetit apo Thesari, kanë në të kaluarën dhe do të vazhdojnë të riafirmojnë nevojën për llogaridhënie dhe transparencë në institucionet demokratike të Shqipërisë, proceset qeveritare dhe veprimet e zyrtarëve publikë shqiptarë.

Përcaktimet publike nën autoritete të tilla i lejojnë Shtetet e Bashkuara të promovojnë përgjegjësinë për zyrtarët qeveritarë që përfshihen në korrupsion ose kryejnë shkelje dhe abuzime të të drejtave të njeriut, dhe të mbështesin përpjekjet për të penguar ose penguar abuzimin në të ardhmen dhe për të luftuar mosndëshkimin. Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të përdorin të gjitha mjetet në dispozicion për të luftuar korrupsionin dhe për të mbrojtur të drejtat e njeriut në nivel global”-thuhet në përgjigjen e DASH.

DASH i është përgjigjur deklaratave të Sali Berishës se Blinken nuk ka asnjë provë kundër tij duke theksuar se informacionet që Sekretari i Shtetit ka  për përfshirjen e Ish-Kryeministri Berisha në korrupsion i përkasin periudhës kur ai ishte kryeministër i Shqipërisë.

“Sekretari i Shtetit ka informacione të besueshme se Berisha ishte përfshirë në korrupsion të konsiderueshëm, veçanërisht gjatë kohës që ishte kryeministër i Shqipërisë. Ky korrupsion minoi sundimin e ligjit dhe besimin e publikut shqiptar në institucionet, proceset dhe zyrtarët publikë të qeverisë së tyre.

Korrupsioni i Berishës është raportuar gjerësisht në raportimet e OJQ-ve dhe shtypit vendas, rajonal dhe ndërkombëtar, si dhe në hetime të lidhura me përpjekjet e vetë qeverisë shqiptare kundër korrupsionit. Ai njihet gjerësisht se ka përdorur pushtetin e tij për përfitimin e tij dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes së tij në kurriz të besimit të publikut shqiptar në institucionet e tyre qeveritare dhe zyrtarët publikë. Për më tepër, retorika e tij kur aktivitetet e tij të raportuara janë vënë nën hetim ose shqyrtim ka treguar se ai është i gatshëm të mbrojë veten, anëtarët e familjes dhe aleatët e tij politikë në kurriz të hetimeve të pavarura, përpjekjeve kundër korrupsionit dhe llogaridhënies.

DASH shkon edhe më tej me akuzat duke u ndalur konkretisht edhe në ditët e sotme.

“Veprimet korruptive të Berishës vazhdojnë të kenë jehonë në Shqipëri dhe në të gjithë rajonin sot.”-Shkruhet në email.

Më 19 maj të vitit 2021, DASH shpalli ‘non grata’ Sali Berishën si të përfshirë në “veprime korruptive, të tilla si shpërdorim i fondeve publike dhe ndërhyrje në proceset publike, duke përfshirë përdorimin e pushtetit të tij për përfitimet e tij dhe për të pasuruar aleatët e tij politikë dhe anëtarët e familjes së tij”. Pas vendimit të SHBA  Berisha ka shpërthyer me akuza kundër aleatit më të rëndësishëm të Kombit Shqiptar dhe ka hedhur në gjyq numrin 3 të administratës, Sekretarin amerikan të Shtetit, Antony Blinken i cili ishte ai që bëri publik vendimin e SHBA./Shqiptarja.com/

 Më të lexuarat