Prapaskena

Rikthimi i ‘Prefektit’, drejtori i Teatrit Kombët: Ishte një lexim i ridimensionuar, mirëkuptim familjarëve por ne bëjmë art! Larg spekulantët

Publikuar: 03/12/2021

Rikthimi i ‘Prefektit’ në ambientet e Teatrit Kombëtar ishte një tentativë për ta risjellë një version të ridimensionuar, edhe në kuadër të politikës së institucionit për rikthimin e dramave me vlera të gjuhës shqipe.

“Është e thjeshtë, nuk ka lidhje me ‘prefektin’, ka të bëjë me politikën e Teatrit për leximin e dramave shqipe, një prej 7 veprave të rikthyera ishte edhe ‘Prefekti’. Ne ridemensionojmë dhe i shikojmë me syrin e kohës edhe vepra që kanë përmbajtje ideologjike por kanë vlera të mëdha artistike. Regjisori Spiro Duni e riktheu për të dhënë një version ndryshe të kësaj vepre pasi nuk i pëlqente mënyra e ironizimit të mëparshëm”, është shprehurm Culi.

Ai ka deklaruar se është mirëkuptues me sensibilitetin e familjarëve, por sipas tij duhen  treguar më mirëkuptues sepse në fund të fundit aktorët janë aty për të bërë Teatër.
“Unë jam njeri me sensibilitet shumë të fortë sa i përket vuajtjeve të të tjerëve, sidomos për histori të kësaj natyre. Dhe për këtë kam kërkuar edhe ndjesë për lëndimin, por jo për leximin. Por këtu kemi të bëjmë me një vepër artistike të ridimensionuar, e cila në fund të fundit është një tentativë edhe për të parë reagimet, për të hapur një debat. Sensibiliteti është karshi familjes, dhe jo për shoqata spekulantësh”, vijoi drejtori i Teatrit Kombëtar.

Duke cekur çështjen e dokumentit të publikuar, i firmosur nga Qazim Mulleti që njoftonte ekzekutimin e 3 të dënuarve me vdekje, Çuli tha se nëse do të ishte patrioti ish-Prefekti i Tiranës nuk do ta kishte bërë diçka të tillë.

“Unë nuk e di nëse është i vërtetë ai dokument. Por një patriot këtë në fakt nuk do ta bënte. Pra, një patriot i shquar nuk mund ta bënte dot këtë, qoftë edhe me një letër përcjellëse.  Ky debat nuk është logjik. Po kthejmë në ngjarje gjëra të cilat janë shumë bazikë. Por nga ana tjetër propagandë më të mirë se kjo për Teatrin Kombëtar nuk ka. Ne po bëjmë një punë shumë të madhe.  Unë kam vërtet një dhimbje shumë të madhe për familjarë të atij. Edhe mund ta kishim eliminuar atë dreq leximi por ne teatër jemi në fund të fundit. Edhe Papa i Romës parodizohet. Edhe pjesa tjetër nuk duhet të tregohet me këtë mendime. Ç’është ky debati për filmat. Ato kanë vlera dhe kanë inspiruar breza të tjera. Kur bëhet fjalë për personazhe historik dhe i është deformuar jeta sigurisht që këtu duhet pasur më shumë kujdes”, tha ndër të tjera në Report Tv, Hervin Çuli i cili në fund i ka bërë thirrje të gjithëve që të shkojnë në Teatër, ku sipas tij po bëhet një punë shumë e mirë.Më të lexuarat