Prapaskena

Habisin shkencëtarët: Inteligjenca e një foshnje varet nga mënyra se si ka lindur

Publikuar: 25/10/2021

Bebet e lindura në mënyrë natyrale kanë një IQ më të lartë se ato të lindura me prerje cezariane në kohën e “imponuar”.

Arsyeja është proteina UCP 2, e cila ndikon në inteligjencën dhe niveli i saj është më i lartë në trurin e fëmijëve të lindur në mënyrë natyrale apo të fëmijëve të lindur me prerje cezariane nëse lindja ka nisur natyrshëm.

Kujtesa afatshkurtër dhe afatgjatë e një fëmije, më vonë e njeriut, varet nga kjo proteinë, e cila është vendimtare për shkallën e inteligjencës, thonë shkencëtarët nga Yale. Këto rezultate janë shumë të rëndësishme, sepse në dekadën e fundit ka pasur një ekspansion të lindjeve me prerje cezariane, por jo për arsye shëndetësore dhe te foshnjat që sinjalizuan përmes lindjes se janë gati për të dalë, por shumë nëna e panë këtë operacion si një mundësi për t’u përcaktuar data dhe koha e lindjes së fëmijëve të tyre.

Gjinekologët në përgjithësi pohojnë se kur një grua shtatzënë hyn në muajin e nëntë dhe fëmija formohet, nuk ka rëndësi se kur do të lindë dhe kur do të caktojnë një operacion cezarian sipas gjykimit ose dëshirës së nënës së ardhshme. Megjithatë, shkencëtarët tani kanë vërtetuar se kjo ka një efekt negativ në inteligjencën dhe se, nëse nuk ka arsye shëndetësore, duhet të prisni gjithmonë lindjen natyrale.Më të lexuarat