Prapaskena

Steriliteti te burrat dhe gratë: Zbuloni këshillat e ekspertëve si të menaxhoni gjendjen

Publikuar: 22/10/2021

A e dini se shkalla e infertilitetit po rritet me një ritëm konstant në të gjithë botën?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), pothuajse 48 milionë çifte dhe 186 milionë individë në mbarë botën vuajnë nga problemi i infertilitetit.

Është një gjendje në të cilën një çift nuk mund të konceptojë pavarësisht marrëdhënieve të rregullta seksuale të pambrojtura për 12 muaj dhe mund të prekë njerëzit e të gjitha grupmoshave si meshkuj ashtu edhe femra. Kjo çështje nuk ndikon vetëm në shëndetin fizik dhe mendor të individëve, por edhe në familjet dhe komunitetet e tyre të lidhura me ta. Disa faktorë ndikojnë në fertilitetin tek meshkujt dhe femrat, në varësi të gjendjes së tyre fizike.

TheHealthSite.com intervistuar Dr Rachita Munjal, Konsulente, Birla Fertility dhe IVF, për të kuptuar më shumë rreth gjendjes si tek burrat ashtu edhe tek gratë dhe se si mund ta menaxhoni lehtësisht atë.

Çfarë është infertiliteti tek meshkujt?

Kur flasim për infertilitetin mashkullor, i referohet problemit në sistemin riprodhues mashkullor që i pengon ata të mbarsin partneren e tyre femër. Rastet e fertilitetit mashkullor janë vazhdimisht në rritje vitet e fundit dhe janë të rrethuara nga shumë barriera sociale. Jo vetëm ka mungesë ndërgjegjësimi në shoqëri për infertilitetin mashkullor, por edhe mungesë pranimi të këtij problemi tek meshkujt. Si rezultat, ka një ndikim negativ në shëndetin fizik dhe atë mendor.

Steriliteti mashkullor mund të ndodhë për shkak të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë cilësinë e spermës, problemet e derdhjes, moshën, mosfunksionimin erektil, prodhimin e spermës, problemet fizike dhe hormonale. Presioni për të performuar në shtrat është gjithashtu një nga faktorët kryesorë që mund të shkaktojë problemin e infertilitetit tek meshkujt.

Çfarë është infertiliteti tek gratë?

Problemet e infertilitetit te femrat janë të përhapura tek gratë në moshë riprodhuese. I referohet problemit në të cilin një grua nuk mund të konceptojë për më shumë se 12 muaj marrëdhënie të rregullt. Ashtu si infertiliteti mashkullor, disa faktorë mund të përcaktojnë infertilitetin tek gratë, të tilla si anomalitë në sistemin riprodhues të femrës, bllokimi i tubave, PCOS, ndryshimi i stilit të jetesës apo edhe çekuilibri hormonal. Si rezultat, infertiliteti femëror mund të shkaktojë edhe probleme të tjera shëndetësore si diabeti dhe hipertensioni.

Kur të kërkoni ndihmë?

Megjithëse simptomat e infertilitetit tek burrat dhe gratë mund të ndryshojnë, një nga simptomat më domethënëse të infertilitetit është paaftësia për të mbetur shtatzënë pavarësisht marrëdhënieve të rregullta. Njerëzit që kanë të bëjnë me infertilitet mund të përjetojnë gjithashtu ndryshime hormonale dhe rritje të pashpjegueshme të flokëve. Në disa raste, gratë mund të përjetojnë probleme me ciklin e tyre menstrual si perioda të parregullta, të dhimbshme ose mungesë, ndërsa burrat përjetojnë ndryshime në modelin e rritjes së qimeve në trupin e tyre. Përveç ciklit të parregullt menstrual, gratë mund të përjetojnë gjithashtu sëmundje inflamatore të legenit, problem ovulacioni ose aborte të shpeshta që kërkojnë kujdes mjekësor. Burrat që vuajnë nga infertiliteti mund të përjetojnë gjithashtu mungesë energjie, mosfunksionim erektil ose ënjtje në skrotum.

Cilat janë mënyrat për ta menaxhuar atë?

Për të rritur shanset e shtatzënisë, rekomandohet kryerja e marrëdhënieve seksuale në momentin e ovulacionit që ndodh në mes ose në gjysmë të ciklit menstrual. Jo vetëm kaq, por edhe zgjedhjet e stilit të jetesës luajnë një rol vendimtar në përcaktimin e shkallës së fertilitetit. Me ndihmën e disa zakoneve është e mundur të menaxhoni dhe parandaloni problemin e infertilitetit.

Kjo përfshin:

-Kufizoni konsumin e alkoolit

-Lini duhanin pasi mund të ndikojë drejtpërdrejt në sistemin riprodhues të meshkujve dhe femrave

-Ushtroni rregullisht për të rritur rrjedhjen e gjakut në organet riprodhuese

-Kufizoni konsumin e kafeinës

-Menaxhoni një peshë të shëndetshme

-Ndiqni një dietë të shëndetshme

Burrat gjithashtu duhet të veshin rroba të gjera për të shmangur mbinxehjen e testikujve që mund të ndikojnë në prodhimin e spermës

Përveç menaxhimit të një stili jetese të shëndetshëm, rekomandohet të kërkoni ndihmë mjekësore në rast të ndonjë simptome të vazhdueshme të infertilitetit. Është thelbësore të kuptohet se nuk ka asgjë për t’u turpëruar dhe mosnjohja e këtyre simptomave mund ta përkeqësojë situatën edhe më shumë. Edhe pas vuajtjes nga infertiliteti, ekzistojnë mundësi të ndryshme trajtimi për burrat dhe gratë që mund të jenë të dobishme për prindërit shpresëdhënës.Më të lexuarat