Prapaskena

Progres-raporti për Shqipërinë, Varhelyi: Hapni negociatat, i ka plotësuar kushtet!

Publikuar: 19/10/2021

BRUKSEL– “Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut i kanë përmbushur kushtet e vendosura, tani duhet të caktohet një datë për konferencën ndërqeveritare,”-kështu u shpreh Komisioneri i Bashkimit Evropian për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelyi. Në takimin e sotëm në Parlamentin Europian, Varhelyi prezanton projekt-raportin për rajonin e Ballkanit Perëndimor duke theksuar se Shqipëria ka arritur rezultate të dukshme me reformat por duhet të bëjë më shumë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Në fjalën e tij, Komisioneri vlerësoi edhe zgjedhjet duke u shprehur se ishin të mira, por kërkoi hetimin e denoncimeve të bëra, ku shqetësim mbetet blerja e votës dhe rrjedhja e të dhënave të ndjeshme personale. Ndërkohë që sa i përket Kosovës, Komisioneri u shpreh se janë përmbushur të gjithë kushtet për liberalizimin e vizave, por megjithatë kërkon më shumë në luftën kundër korrupsionit. Po ashtu, ka analizuar edhe përplasjet mes palëve që kanë shkaktuar incidente së fundmi, ku kërkon bashkëpunim mes palëve për të shuar konfliktet që përsëriten. Po ashtu sa i përket Turqisë BE është i gatshëm të angazhohet me të për të rritur bashkëpunimin në disa fusha. Pas përfundimit të fjalës së tij, eurodeputetët bënë pyetje, duke u ndalur tek zhvilimet më të fundit në rajon, duke përfshirë incidentet në Veri të Kosovës, Mal të Zi dhe Serbi.

PJESË NGA RAPORTIMI I KOMISIONERIT:

Në Malin e Zi , sipas vlerësimit të Komisionit, një ekuilibër i përgjithshëm është siguruar aktualisht midis progresit nën kapitujt e sundimit të ligjit dhe përparimit në negociatat e pranimit. Autoritetet duhet të demonstrojnë në praktikë përkushtimin e tyre ndaj agjendës së Malit të Zi për reformën në BE. Mali i Zi duhet të intensifikojë më tej përpjekjet e tij për të adresuar çështjet e pazgjidhura, përfshirë në fushat kritike të lirisë së shprehjes dhe lirisë së medias dhe luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, pa anuluar arritjet e mëparshme në reformën gjyqësore.

Për Serbinë, sipas vlerësimit të Komisionit, aktualisht është siguruar një ekuilibër i përgjithshëm midis përparimit nën kapitujt e sundimit të ligjit dhe normalizimit të marrëdhënieve me Kosovën, në njërën anë, dhe përparimit në negociatat e pranimit nëpër kapituj, nga ana tjetër. Serbia duhet të vazhdojë dhe të përshpejtojë dhe thellojë reformat mbi pavarësinë e gjyqësorit, luftën kundër korrupsionit, lirinë e medias, trajtimin e brendshëm të krimeve të luftës dhe luftën kundër krimit të organizuar. Në veçanti, autoritetet serbe duhet të përfundojnë procesin e reformës kushtetuese në fushën e gjyqësorit deri në fund të këtij viti.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut vazhdojnë të përmbushin kushtet për hapjen e negociatave të pranimit dhe të dy vendet përparuan në mënyrë të qëndrueshme në rrugën e reformave të BE -së. Vonesat në nisjen zyrtare të negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut kanë një ndikim negativ në besueshmërinë e BE -së. Është thelbësore që shtetet Anëtare të BE-së të përfundojnë diskutimet mbi Kornizat Negociuese pa vonesa të mëtejshme dhe që konferencat e para ndërqeveritare me të dy vendet të mbahen sa më shpejt të jetë e mundur dhe para fundit të këtij viti.

Në Bosnjë dhe Hercegovinë, qëllimi strategjik i integrimit në BE nuk është kthyer në veprim konkret. Mjedisi politik mbeti i polarizuar, pasi udhëheqësit politikë vazhduan të përfshiheshin në retorikë përçarëse dhe mosmarrëveshje jokonstruktive politike, të cilat kanë penguar përparimin e përgjithshëm në 14 prioritetet kryesore. BiH duhet të adresojë 14 përparësitë kryesore, përfshirë reformat zgjedhore dhe kushtetuese, dhe do të duhet të kryejë një masë kritike të reformave para se Komisioni të rekomandojë dhënien e statusit të kandidatit për vendin.

Në Kosovë , zgjedhjet e parakohshme parlamentare në shkurt 2021 rezultuan në formimin e një qeverie të re që gëzon një shumicë të qartë parlamentare. Zbatimi i plotë dhe efektiv i planit të veprimit të reformës gjatë periudhës së ardhshme do të jetë thelbësor. Komisioni qëndron në vlerësimin e tij të korrikut 2018 se Kosova ka përmbushur të gjitha standardet e liberalizimit të vizave, por propozimi është ende në pritje në Këshill dhe duhet të trajtohet si një çështje urgjente. Një marrëveshje gjithëpërfshirëse e normalizimit ligjërisht e detyrueshme me Serbinë është urgjente dhe vendimtare në mënyrë që Kosova dhe Serbia të përparojnë në rrugët e tyre përkatëse në BE. Beogradi dhe Prishtina duhet të angazhohen në mënyrë konstruktive në procesin e Dialogut, të lehtësuar nga Borrell dhe Lajcak.

Turqia është një partner kryesor për Bashkimin Evropian në fushat thelbësore të interesit të përbashkët, të tillë si migrimi, kundër-terrorizmi, ekonomia, tregtia, energjia dhe transporti. Këshilli Evropian deklaroi vazhdimisht se BE -ja ka një interes strategjik në një mjedis të qëndrueshëm dhe të sigurt në Mesdheun Lindor dhe në zhvillimin e një marrëdhënie bashkëpunimi dhe përfitimi reciprok me Turqinë.

Periudha kohore, të cilën e mbulon ky raport përfshin vitin 2020 dhe pjesën e këtij viti deri në verë. Kësaj radhe për të gjitha shtetet raporti flet edhe për përballjen me pandeminë dhe me pasojat ekonomike që ka shkaktuar në ekonominë e vendeve.Më të lexuarat