Prapaskena

Nafta bie në tregjet globale, po në Shqipëri?

Publikuar: 20/07/2021

Vendet anëtare të OPEC ranë dakord që të rrisin sasinë e prodhimit të naftës në mënyrë që të ulet çmimi i saj në tregjet globale, si një mjet për të ndihmuar ekonomitë në përpjekjet për t’u rimëkëmbur pas krizës së pandemisë.

Njoftimi i organizatës që mbledh në gjirin e saj prodhueset më të mëdha të naftës në botë u reflektua menjëherë në tregjet ndërkombëtare, ku një fuçi ra në 70 dollarë ditën e martë.

Çmimi i naftës së papërpunuar në SHBA ra gati 8 për qind dhe u mbyll në rreth 66 dollarë për fuçi të hënën, duke shënuar rënien më të madhe njëditore që nga shtatori i vitit 2020. Edhe nafta e papërpunuar Brend ra me 7 për qind duke zbritur në 69 dollarë për fuçi.

OPEC ra dakord të rrisë me 400 mijë fuçi prodhimin ditor duke filluar prej muajit gusht. Marrëveshja u kundërshtua fillimisht nga Emiratet e Bashkuara Arabe, që pas bisedimeve u tërhoqën nga ky qëndrim.

Me heqjen e kufizimeve dhe rinisjen e aktiviteteve në pranverë, çmimi i naftës filloi të rritej gradualisht. Duke prekur kulmin dyvjeçar në fillim të muajit korrik. Çuditërisht, luhatjet e bursave ndërkombëtare “u ndjenë” shpejt në tregun shqiptar, ku litri i naftës shkoi deri në çmimin rekord prej 183 lekësh.

Mbetet për t’u parë nëse do të reflektohet me po të njëjtën shpejtësi e anasjellta, pra ulja e çmimit të naftës në tregjet globale. Përvoja në të shkuarën na sugjeron që kjo s’ka për të ndodhur, pasi kompanitë importuese “justifikohen” në këto raste me arsyetimin se në depozita kanë sasi të karburantit të blerë me çmimet e vjetra.Më të lexuarat