Prapaskena

Studimi: Gratë e bardha të moshës së mesme, të goditura më keq nga Covid-19

Publikuar: 28/03/2021

Simptomat e gjata COVID-19 pas trajtimit në spital janë më të përhapura midis grave të bardha të moshës mesatare, sipas dy studimeve të reja nga studiuesit në MB.

Pesë muaj pas largimit nga spitali, 70 për qind e pacientëve vazhduan të përjetonin një sërë simptomash duke përfshirë lodhjen, dhimbjet e muskujve, frymëmarrjen dhe “mjegullën e trurit”, sipas studiuesve në Institutin Kombëtar për Kërkime Shëndetësore dhe Leicester Biomedical Research Center. Nga ato, ka shumë të ngjarë që të mos kthehen në shëndet të plotë ishin gratë e bardha të moshës 40-60 vjeç.

Studimi, i cili ende nuk është shqyrtuar nga kolegët, zbuloi gjithashtu se simptomat e gjata COVID-19 kishin implikime serioze për cilësinë e jetës së pacientëve pas shërimit.

Rreth 20 përqind e rreth 1000 pjesëmarrësve vuanin nga simptomat që arritën pragun e konsiderimit të një paaftësie të re, dhe rreth një në tre ose ndaluan së punuari plotësisht ose u desh të ndryshonin punën e tyre për shkak të COVID-19 të gjatë.

Studiuesit thanë se nuk kishte ndonjë lidhje të qartë midis asaj se sa ishte i sëmurë dikush dhe sa të ngjarë të vuante nga COVID-19 i gjatë.

Si trupat e grave luftojnë sëmundjet mund të shpjegojë shërimin e tyre më të dobët nga COVID-19, thanë studiuesit, siç mund të jetë fakti se burrat, pakicat e vjetra dhe etnike kanë më shumë të ngjarë të vdesin nga infeksioni.

Rachael Evans, një profesore e asociuar në Universitetin e Leicester dhe një konsulent i frymëmarrjes në spitalet e qytetit, tha: “Pjesa më e madhe e larmisë së gjerë të problemeve të vazhdueshme nuk u shpjegua nga ashpërsia e sëmundjes akute kjo e fundit u drejtua kryesisht nga dëmtimi akut i mushkërive duke treguar mekanizma të tjerë themelorë, ndoshta më sistemorë. ”

Një studim më i vogël i ndërmarrë në të njëjtën kohë nga studiuesit në Universitetin e Glasgow zbuloi se gratë nën 50 vjeç kishin pesë herë më pak gjasa të thoshin se ndiheshin plotësisht të rikuperuara nga COVID-19 deri në shtatë muaj më vonë.

“Hulumtimi ynë tregon se të mbijetuarit e COVID-19-19 përjetuan simptoma afatgjata, duke përfshirë një paaftësi të re, rritjen e frymëmarrjes dhe një cilësi të reduktuar të jetës”, tha autori kryesor i studimit Dr. Janet Scott nga Universiteti i Glasgow, Qendra MRC për Kërkimin e Virusit.

“Këto zbulime ishin të pranishme edhe tek të rinjtë, të rriturit më parë të shëndetshëm nën 50 vjeç, dhe ishin më të zakonshmet në femrat e reja.”

Kjo mund të ketë “implikime të thella për vendimin e politikës pandemike, si dhe strategjinë e vaksinimit”, tha ajo.Më të lexuarat